dimarts, 9 de març del 2021

POESIA: Un hivern fascinant - Joan Margarit

Títol:
Un hivern fascinant 
Autor: Joan Margarit  
Any: 2017
Edició: Proa - Ossa menor 
Pàg.:98
 
 
"Visc encara en un món familiar, 
malgrat que subtils canvis ja m'alerten: 
no tornarà a ser el meu.
No es tracta d'un infer: permet comprendre. 
L'oblit arriba, tranquil·litzador.
I torna, sermpre torna l'alegria." 
(pàg.9)
 
 
Autor: Joan Margarit (Sanaüja, 1938 - Sant Just Desvern 2021) arquitecte i catedràtic de Càlcul d'estructures de l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona. La seva poesia està traduïda per ell mateix i publicada íntegrament en castellà. Traduïda també en la seva major part a l'anglès i a l'hebreu, i en llibres independents a l'alemany, el portuguès i el basc. Ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Poesía del Ministerio de Cultura i amb el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya. També ha estat distingit amb el Premio Cervantes i el premi Reina Sofia de poesia iberoamericana. La poesia de Joan Margarit és una poesia sense concessions, despullada i sincera fins al límit, vital, intensa i d'una gran subtilesa. És una poesia que s'acaba convertint en una presència constant i necessària a les vides dels seus lectors i lectores.   

Sinòpsi: Joan Margarit ofereix un llibre més lúcid i més clar que mai als seus lectors. El poeta se la torna a jugar sense por, sense concessions. Un hivern fascinant és una manera d’assumir el dolor, de celebrar la vida i d’estimar-la. (Ed. Proa)

Comentari personal: M'agrada que un dels primers llibres de l'any, si no el primer, sigui un llibre de poesia. I molts anys, aquest primer llibre era de Joan Margarit. Des que el vaig descobrir al 2005 amb el seu “Càlcul d’estructures” esperava el seu nou poemari cada 2-3 anys com un tresor. La solida edició de Proa, no feia més que ratificar que aquells poemes eren importants. La vellesa, Barcelona (i el turisme), l’escriptura, l’amor en fets de la vida quotidiana, la soledat, eren temes recurrents en aquests darrers temps. Eren poemaris però també diaris de la vida del poeta, incorporant vida a l’obra, el que encara dona més autenticitat als versos. En homenatge al poeta, intentaré recuperar periòdicament aquests últims poemaris, retrocedint en el temps des d’aquest últim “Un hivern fascinant”. Es sobrera la seva recomanació. Tots els seus llibres son imprescindibles.(* * * *)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada