dimarts, 23 de març del 2021

NOVEL·LA: Canto jo i la muntanya balla - Irene Solà


Títol: Canto jo i la muntanya balla
Autora: Irene Solà
Any: 2019
Edició: Llibres Anagrama
Pàg.: 189


"Com qui es menja una nou,
com qui encén una brasa,
com Déu creant els animals i les plantes,
canto jo i la muntanya balla ." 
(pàg.71) 

Autora: Irene Solà (Malla, 1990) va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la de 2019 amb Canto jo i la muntanya balla. Traduïda al castellà, l’eusquera i l’italià, apareixerà en una quinzena de llengües més, entre les quals l’anglès, el francès, el neerlandès i el turc. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex. El seu poemari Bèstia (Galerada, 2012) va obtenir el Premi de Poesia Amadeu Oller. La seva primera novel·la, Els dics, va guanyar el Premi Documenta (L’Altra Editorial, 2018)  Els seus textos i obres s’han exposat i llegit al CCCB, la Whitechapel Gallery i el Jerwood Arts Centre (Londres), entre d’altres, i col·labora regularment a La Vanguardia. 

Sinòpsi: Primer hi ha la tempesta i el llamp i la mort d’en Domènec, el pagès poeta. Després, la Dolceta, que no pot parar de riure mentre explica les històries de les quatre dones penjades per bruixes. La Sió, que ha de pujar tota sola la Mia i l’Hilari allà dalt a Matavaques. I les trompetes de la mort que, amb el seu barret negre i apetitós, anuncien la immutabilitat del cicle de la vida. Canto jo i la muntanya balla és una novel·la en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius. Un terreny fèrtil per deixar anar la imaginació i el pensament, les ganes de parlar i d’explicar històries. Un lloc, potser, per començar de nou; un lloc per a una certa redempció.. (Font: Ed Anagrama)

Comentari personal: Tot un univers, ple de planetes, llunes i fins i tot forats negres. Això es el que ens porta Irene Solà en aquest llibre. Sembla mentida que en tant poques pàgines ens mostri tant i de tantes maneres diferents, canviant de veu que ens guia, canviant d’estil, de lletres. En algun moment dona la sensació d’exercici estilístic, però estic desitjant veure quin es el següent pas literari de l’Irene. (* * *)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada